12 menších brambor , 500g hub, 150g
srouhaného tvrdého sýra, 100ml zakysané smetany, 80g másla, 1 vejce,
sůl, pepř
Na omáčku: 500ml vývaru, 80ml zakys. smetany, 1 lžíci másla, 1 lžíci
mouky, 2 lžíce pomazánkového másla, 100g nivy, 1 jarní cibulku, pažitku,
sůl
Houby osolíme, přidáme pepř a na másle
podusíme. Pečlivě omyté brambory ve slupce uvaříme /ne úplně doměkka/.
Pak seřízneme 1/3 a vydlabeme důlky. Vydlabané zbytky v misce rozmačkáme
vidličkou. Přidáme podušené houby. Podle potřeby dosolíme.Směsí
naplníme brambory. Naskládáme do zapékací misky, posypeme strouhaným
sýrem, zalijeme smetanou a pečeme asi 15 - 20 minut , aby se vytvořila
kůrčička.
Mezitím si připravíme světlou jíšku a
zalijeme ji studeným vývarem. Přivedeme k varu. Po 5 minutách přidáme
smetanu, pomazánkové máslo a nivu. Povaříme ještě 10 minut. Nakonec
přidáme jarní cibulku, pažitku a sůl. |